Wednesday, June 07, 2006

Garatin/Garatan





Bahan-bahan
Ayam atau isi ikan solmon
Kentang
Tepung Jagung
Sedikit lada sulah, garam
Lada Bagala/Capsium
Cedawan
Susu Segar atau Fresh Cheese
1 labu bawang




Cara-cara membuatnya :-
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang yg telah dihiris
Setelah itu masukkan ayam dan kentang, sedikit lada sulah dan garam.
Setelah ayam agak2 masak masuk kan susu segar biarkan ayam dan kentang betul masak. Selepas itu masuk kan cendawan butang dan lada capsicum yg telah di potong kecil.
Setelah semuanya masak baru ler masukan tepung jagung yg telah dicairkan dengan air terlebih dahulu.
Masak semua tadi sehingga agak2 pekat dan tutup api.
Setelah itu masuk kan kedalam bekas.
Tabur mozarella cheese di atas garatan.
Bakar didalam oven dengan suhu 150c selama 30minit.



Saya pun tak sure nama sebenar, ada tempat panggil Garatan dan di German nih plak panggil Garatin. Mana2 lah eik, janji sedap dan boleh dimakan.. Lagi satu saya cuma pakai cheese yg makan ngan roti aje coz masa tuh tak de stock mozarella kat dalam fridege..

Selamat Mencuba



3 comments:

Unknown said...

Mcm sedap ni..nanti InsyaAllah yus cuba.

Ajzie said...

cuba lah..sesuai utk yang ada anak2 kecil mcm kita nih. Tapi kurang kan lada sulah lah yea..

Ajzie said...

Sarahjiha
Siapa yg bersalin eik? Nak resepi apa?
Masak mcm biasa aje.. Sup Ayam..letak lada hitam lebih sikit.. Singgang dan lain2. Ikan Bakar pun sedap